A drónok harca

Sokan vannak, akik félnek a robotoktól, mert azt gondolják, hogy egy napon életre kelnek és addigra már az intelligenciájuk majd fölülmúlja az emberét. A nagy kérdés itt az, hogy lesz-e a robotokban olyan valami, ami miatt az emberre törnek?

Mielőtt háborúra gondolnánk

Az alapkérdés valóban az, hogy képesek lesznek-e a robotok az ember fölé emelkedni. A másik kérdés, hogy akarnak-e majd? Lesz-e szabad akaratuk? Lesz-e bennünk hatalomvágy? Ezekre a kérdésekre ma még nincs válasz. De ellenünk fordítható robotok már vannak. Úgy hívják őket, hogy drónok.

drón

S. Hermann & F. Richter képe a Pixabay oldalról.

Megbénítható velük egy repülőtér működése

A drónokat lehet úgy használni, hogy megbénítsák egy repülőtér életét. Erről bővebben is olvashat, akit érdekel a Magyar Nemzet Reptéri káoszt okoztak a drónok című cikkében. Ebből látjuk, hogy a drónokat használók veszélyesek a békésen közlekedőkre.

De hogyan védhetjük meg magunkat a drónoktól?

Vannak harcászati eszközök, amelyekkel egyszerűen lelőhetők a drónok. Ilyen „puskával” szerelkeztek föl a horvát rendőrök is, amikor Splitben fogadta labdarugó csapatuk a mieinket.

És van még valami. A jog eszköze. Ezt tech-cégek ellen nagyon nehéz bevezetni. De mi lesz a robotokkal? Nem érett már meg a helyzet a nemzetközi szabályok fölállítására. Te mit gondolsz erről?