Nagy kérdések vannak az egészségügyi robotokkal kapcsolatban. Jó az nekünk, ha az orvost vagy a nővért egy gép helyettesíti? Tudják ezt a robotok egyáltalán? Érzelmileg biztos, hogy nem. Más vonatkozásban sem nagyon. Mondhatjuk, hogy a gyógyászati robotok a robotika állatorvosi lovai. Miért?

Két fő kihívás

A kihívások, melyekkel egy egészségügyi robot gyártójának szembe kell nézni két fő csoportba oszthatók. Az egyik csoportba a robotikai problémák sorolhatók, a másikba a beteggondozás természetéből adódó nehézségek sorolhatók.

A robot nővérek alkalmazásánál minden olyan műszaki nehézség leküzdendő, ami a robotikában általában van. Hálózat (wifi) kell hozzá, áramforrás (akkumulátor), automatizálás magas fokon és a tanulás képessége. Ezért mondhatjuk, hogy az orvos- és nővérrobot megalkotásával foglalkozóknak a robotika állatorvosi lovát kell betörniük.

A másik fő problémahalmaz a beteg embernek az őt gyógyítótól való elvárasaiból fakad. Ha az ember beteg, jól esik az emberi bánásmód. Egy beteg ember egészséges lélekkel nem fog egy robothoz érzelmileg kötődni. A kezeléseknél pedig rendkívül fontos a beteg bizalma.

Ennek ellenére fejlesztenek robotsebészeket és robotnővéreket. Miért? Azért, mert nagy hiány van egészségügyi dolgozókból.