Az új robotforradalom akkor következik be, amikor a cobotok egymásnak és nem az embereknek segítenek a munkavégzésben. Na, jó! De mik azok a cobotok?

Mik azok a cobotok?

A robotoktól azt várnánk el, hogy helyettünk, emberek helyett végezzék el a munkát. Jelenleg azonban a legtöbbet használt dolgozó robotok részfeladatokat vesznek át a munkásoktól, azaz kooperálnak a munkásokkal. Ezért hívják az ilyen robotokat cobotoknak. (A cooperating és a robots szavak összevonásával.)

Michal Jarmoluk képe a Pixabay-ről.

Milyen munkák elvégzésében vesznek részt a cobotok?

A legtöbb robot a logisztikában és a gyártósorokon található jelenleg. Ha munkaműveleteket nézünk, akkor a következőkre használják őket legtöbbet.

Hegesztés és csiszolás, marás és esztergálás, préselés, bélyegzés (pl. csomagoké, áruké), lyukasztás, kovácsolás, vágás.

A cobotok nagy előnye, hogy használatukhoz nem kell óriási programozási tudás. Viszont hatáskörük szűk: vagy ezt a műveletet tudják emberi beavatkozás nélkül elvégezni vagy azt. Komplex feladatok próbára teszik őket. De ez a helyzet javulni fog.

Mi lesz a forradalom?

A következő fejlődési fokban várhatóan az lesz, hogy a cobotok nem emberekkel, hanem egymással fognak együttműködni. Ehhez bonyolult programozás és megfelelő szenzorok szükségesek. De, ami az emberi fejekben van… Nos, emberi fej nélkül sosem lesznek együttműködő cobotok. Ez vigasztaló.