Ki ne hallott volna a Sony robotkutyájáról, Aibóról? Aibo egyre jobban hasonlít egy igazi négylábú kedvenchez. Aibo azért készült, hogy aki megengedheti magának, annak legyen egy bájos kis robot négylábúja. A négylábú nagy előnye, hogy nincs széklete és nem kell mindig sétálni vinni.

A fényképet Jacques GAIMARD készítette és a Pixabay oldalról származik.

Aibo fölismeri a gazdáját és hallgat parancsaira. Éppen ez a probléma vele. Aibó ugyanis könnyen alkalmas lehet arra, hogy robotkémmé váljon. Ez az ő legnagyobb kockázati tényezője. Ez a kockázat azonban könnyen kiküszöbölhető: nem kell megvenni kb. 600 000 forintért. Ha nem vesszük meg, két legyet ütünk egy csapásra: megspórolunk több mint félmillió forintot és nem hozunk egy potenciális adatgyűjtőt otthonunkba.

De mi a helyzet az ebbel?

 

Szóval, azt tanácsoljuk, hogy robotkutyánk ne legyen. De mi a helyzet az ebbel? Mi ez az eb? Az eb neve SPOT. SPOT ipari felhasználásra készült. Nyugodtan elküldhetjük esős időben dolgozni. SPOT programozható, 14 kg-os terheket tud mozgatni. SPOT nagy előnye más robotokkal szemben, hogy nem kerekeken gurul, hanem négy lábon sétál. Rá lehet szerelni munkavégző kart, amivel sok olyasmit el tud végezni, amit kerekeken guruló robot soha.

Miért nagy találmány SPOT, az eb?

Ehhez egy kis időutazást kell tennünk. Szomorú utunk lesz. A Szovjetunió egyik atomerőművét látogatjuk meg. Igen, Csernobilről van szó. Az atomkatasztrófa után a fölrobbant reaktor egyik lapos tetejéről kellett a radioaktív anyagokat a homokkal és ólommal fedett, fölrobbant reaktorra lapátolni. Megpróbálták a tudósok egy német robottal megoldani a „takarítást”, de nem sikerült. Embereknek kellett a rettentően sugárzó törmeléket eltávolítani a tetőről. Tudná ezt a munkát SPOT végezni?

Tudná vagy nem: fejleszthető

Nem biztos, hogy abban a szörnyű sugárzásban SPOT megállná a helyét. Viszont lehet, hogy SPOT egy újabb változata erre is képes lenne. A lényeg az, hogy SPOT feltalálói megoldottak néhány nagy problémát, amit korábbi robotok feltalálói nem. Aki szeretné látni is SPOT-ot, az kattintson a Boston Dynamics oldalára. Szép lett SPOT?