Kérdés, hogy szolgálatban volt-e. Akik gyártották és egy kaliforniai város parkjában hagyták gurulni, nyilván ezzel védekezhettek volna azokkal szemben, akiket nem védett meg a robotrendőr. De mi is történt valójában?

Hiába nyomták meg a segélykérő gombot

Egy parkban mozgásban volt egy robotrendőr. Egyszer csak észrevette az egyik járókelő, hogy a park szélén verekednek emberek. Azonnal odasietett a robotrendőrhöz és megnyomta rajta a vészhelyzet gombot, mire a robot azzal reagált, hogy megkérte a járókelőt, hogy ne álljon az útjában.

 

A probléma végül úgy oldódott meg, hogy egy másik járókelő fölhívta a 911-es számon a rendőrséget. Akkor minek volt ott egy robotrendőr?

Fölsültek a műszakiak?

A robotrendőrt készítőket ezek után ugyan nem deresre, de komolyan kérdőre vonták. Mit ér egy robot egy különleges helyzetben, ha csak azt tudja tenni, amire előre be van programozva? Miért van rajta vészjelző gomb, ha erre nem segítséggel, hanem parancsolgatással reagál?

A robot üzemeltetőinek az volt a válasza, hogy ez a rendőrrobot csak tesztüzemben volt. A vészjelző gomb sem volt bekötve a rendőrséghez. Az élet produkált egy teszthelyzetet, ebben a járókelők mentek át jelessel.

Ha megszokjuk, hogy a robotrendőr nem működik

A tesztelők sokkal nagyobb hibát követtek el, amikor csökkentett funkciókkal tették közterületre a robotrendőrt, mint az, hogy egy verekedést nem lehetett időben leállítani. A baj az, hogy az emberek bizalma megrendült a robotrendőrökben. Legalábbis több amerikai polgárban…