Ha meghalljuk azt a kifejezést, hogy mesterséges intelligencia, ahányan vagyunk, annyi félét gondolhatunk. Ha az jön szóba, hogy ez a valami, amit angolul AI-nek, magyarul MI-nek rövidítenek meg fog jelenni a munkahelyünkön, akkor is különbözőképpen reagálunk rá. Lehet, hogy ez egyéni hozzáállás, de lehet, hogy kultúra- vagy nemzetiségfüggő.

Az Oracle és a Future Workplace a közelmúltban készített egy felmérést arról, hogy 10 általuk kiválasztott országban, hogyan viszonyulnak a dolgozók az MI-hez. Érdekes eredmények születtek, melyekből itt és most hármat ragadunk ki.

Forrás: Gerd Altmann képe a Pixabay -ről.

Megdöbbentő tények?

A megkérdezettek 65 %-a izgatottan várja, hogy egy robotkollégával dolgozzon.

A megkérdezettek 64 %-a jobban bízik egy robotfőnökben, mint egy emberben, aki főnöke.

A megkérdezettek úgy érzik, hogy egy főnök, aki ember a következő három területen jobb, mint egy robot: a munkatársak érzelmeinek megértése, személyes irányítás és a munkahelyi légkör megteremtése.

Biztos, hogy találkozni fogunk MI-vel, amikor a HR-rel

A HR szakemberei már most elkezdhetnek fölkészülni arra, hogy hogyan segítheti őket a megfelelő munkatársak kiválasztásában az MI. Mivel a mesterséges intelligencia által támogatott más munkafolyamatok is változást hoznak a cégek életébe, ezért a HR-menedzsereknek ezen a területen is fejlődniük kell. És ahogy az lenni szokott, jönnek is szép sorban az internetre a MI-vel foglalkozó tanácsadó cégek. Egyik ezek közül a Future Workplace, mely az imént idézett kutatás egyik kezdeményezője és végrehajtója volt. Hogy mindez mikor és hogyan érinti majd olvasóinkat, azt nem tudjuk előre megmondani, de biztos, hogy jobban járunk, ha foglalkozunk vele, mintha a homokba dugjuk a fejünket. Olvasóimtól csak annyit kérdezek: írjak-e egy ismeretterjesztő cikket a mesterséges intelligenciáról? Erről nagyon várok hozzászólásokat.