A nagyközönség számára az első döbbenetes hír arról, hogy milyen okos egy sakkrobot az volt, hogy az IMB Deep Blue sakkrobotja legyőzte Kaszparovot. Ennek több mint 20 éve. A sakkozás mögött álló mesterséges intelligencia terén az óta komoly fejlődés ment végbe. Hogy ebből mit érzékelhetünk? Az idők folyamán más logikai játékokban is legyőzték a gépek az embert.

AI MI

Forrás: Pete Linforth képe a Pixabay -ről.

Go, arcfelismerés, szövegfelismerés

2015-ben minden gond nélkül nyert a világ legjobb go-játékosaival szemben a Google AlphaGo nevű alkalmazása. 2014-ben a Facebooknak már olyan jó volt az arcfelismerő algoritmusa, hogy az esetek 97%-ában helyesen mondta meg fénykép alapján, hogy kit ábrázol a kép. Ember erre alig képes. 2016-ban pedig már ott tartott a Microsoft emberi beszédet felismerő rendszere, hogy mindössze 4 ezrelékes hibával dolgozott. Az emberek legjobbjai is nagyjából 5 százalékban vétenek. Azt jelenti-e ez, hogy a gépek képesek lesznek az embereket bármiben legyőzni?

Ki a győztes végül is?

A bármikor nyerni tudó robotokat az emberiség alkotja meg. Egy sakkautomatában benne van 30 000 év az emberiség fejlődéséből. A kérdésre tehát bátran írhatjuk, hogy az emberiség a győztes, amikor egyes emberek vesztesek lesznek. Lehet, hogy ez bonyolult válasz, de ebből következik, hogy az ember is győztes lesz, ha az emberiségnek sikerül emberségesen kezelni az egész robotikát. Erre ma látok esélyt. Te látsz rá? Írd meg egy kommentben!