Az Amazon néhány hete jelentette be, hogy robotikai cégének Boston közelében lízingel egy 32 516 négyzetméter alapterületű épületet robotikai cége, az Amazon Robotics számára. Az új „gyárba” rövidesen 200 új munkatársat vesznek föl. A robotikai tervezésnek, fejlesztésnek és tesztelésnek helyet adó tér kialakítására 40 millió dollárt szán az Amazon. Ez egy nagy lépés előre, de nem ma kezdett el az Amazon robotikával foglalkozni.

Miért fontos az Amazonnak a robotika?

Az Amazon Robotics céget 2003-ban alapította az Amazon. Már akkor olyan hatalmas raktárakkal rendelkezett a cég és annyi és olyan súlyú árukat kellett a dolgozóknak megmozgatni, hogy elengedhetetlenné vált valamilyen automatizálás bevezetése.

Forrás: Preis_King képe a Pixabay -ről.

Hol tartanak most?

Jelenleg sem nem emberi, sem nem robotos az áruk csomagolásának, a csomagok összeállításának rendszere. Az Amazon rendszere az „ember + robot” elnevezést viseli. Emberek azért kellenek, mert az áruk kiválogatása és a csomagok összeállítása során vannak olyan magas szintű döntések, amelyeket jelenleg az emberek gyorsabban és „okosabban” hoznak meg, mint a robotok. Például, ha sérülékeny vagy törékeny termékeket kell kicsomagolni, akkor az emberek gyorsan rájönnek arra, hogy milyen mozdulatokkal pakolják ki egy nagyobb dobozból a törékeny vagy sérülékeny tárgyat.

Mi a jövő?

Ha a robotok képesek lesznek tárgyfelismerésre és lesz arra algoritmus, hogy a törékeny és sérülékeny tárgyakat másképp kell érinteni, megfogni, letenni és csomagolni, mint mondjuk egy fadarabot, akkor sok ember munkája lenne kiváltható robottal.

Itt kaptunk, hát, választ arra, hogy miért fontos az Amazonnak a robotika. Röviden: az iparág fejlődése elért arra a szintre, ahonnan érdemes továbbfejleszteni a raktározás, válogatás, csomagolás rendszerét. A robotikában nagy a verseny. Most az idővel is…