Ez a poszt unalmas lesz. Mégis meg kell írni, mert a többi izgalmas poszt megértéséhez kell ismerni az alapfogalmakat. Ha később szükség lesz rá, ebből a posztból hivatkozom majd belinkeléssel néhány alapfogalomra. Szóval: ezt a posztot a jövőnek írtam. Lássuk, hát, sorban a fogalmakat!

Mi a robot?

A robot emberi munkát végző gép. Lehet ember formájú, de nem feltétlenül ember formájú.

Milyen típusú munkát végeztetnek robotokkal?

Robotokkal olyan munkákat végeztettek és végeztetnek, amelyek embereknek nehezen elérhető helyeken vannak vagy, amelyeket nehéz emberi mozdulatokkal elvégezni. Vannak olyan összeszerelési műveletek, amelyeket a szalag mellett álló ember nem tud megoldani. De vannak olyan bányászati vagy mélyvízi munkafeladatok, ahová ember nem küldhető. Ilyen helyeken kvázi robotokat dolgoztatnak, amelyek egyáltalán nem emberi test alakúak.

Ki találta ki a robotokat?

A ködbe vész, hogy ki találta ki először, hogy ember formájú gépek dolgozhatnának az ember helyett. Egy biztos, az Iliászban Homérosz említést tesz robotokról.

Honnan ered a robot szó?

Valószínűleg szláv eredetű és nagyjából rabszolgamunkát jelent.

Mi a robotika?

A robotika a robotok fejlesztésével foglalkozó tevékenységek összefoglaló neve. A robotokkal foglalkozó kezdő és nagyon gyorsan növekvő, terjeszkedő vállalkozásokat robotikai startupoknak szokták nevezni.

Mi fán terem a robotika három alaptörvénye?

Isaac Asimov, a nagy orosz sci-fi író alkotta meg ezeket a törvényeket. A törvények tehát nem tudományos, hanem erkölcsi normák. Asimov három törvénye a következő.

A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben, vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen.

A robot engedelmeskedni tartozik az emberi lények utasításainak, kivéve, ha ezek az utasítások az első törvény előírásaiba ütköznének.

A robot tartozik saját védelméről gondoskodni, amennyiben ez nem ütközik az első vagy második törvény bármelyikének előírásaiba.

A három törvényt az orosz író később kiegészítette egy nulladikkal, mely így hangzik: A robotnak nem szabad kárt okoznia az emberiségben, vagy tétlenül tűrnie, hogy az emberiség bármilyen kárt szenvedjen.