Hogy ez a cikk hová fog kifutni, azt az elején nem mondom meg, de leszögezhetem, hogy mindenkit fog érinteni 2-3 éven belül. De kezdjük az autók kedvelőinek kedves hírrel! A német népautó fejlesztői olyan elektromos autót fejlesztenek, amely a maga válfajában fölér a benzines változattal. Tudják a német fejlesztők azonban, hogy az elektromos árammal való föltöltés időigényes és macerás lehet. De erre is van egy ötletük.

Az autót föltöltő robot

A Volkswageneket föltöltő robotnak egyelőre még csak a virtuális prototípusa készült el, de az önállóan tankoló autó már most is nagy médiafigyelmet kapott. A következő kép minden szónál többet mond, de van egy általános kérdés, amit ezt a csodás szerkezetet nézve fölvethet az ember.

mi-etika

Tényleg kevesebb munkát kell végeznünk?

Az emberben fölmerül a kérdés, hogy tényleg kevesebb munkája lesz az embernek, ha elterjednek a robotok. A robotokat majd robotok állítják elő és szervizelik? A mestersége intelligencia fogja kitalálni, hogy milyen legyen a következő robot? És ha végesek a robotokhoz szükséges erőforrások, akkor majd robotharcosok fognak küzdeni az erőforrásokért? Szóval, megy-e etikai normák nélkül a robotika?

A morál új területe

Sokan mondják, hogy a robotika etika és etikusok nélkül megállíthatatlan romlást hozhat. Egy mesterséges intelligenciát már vissza kellett vonnia a fejlesztőjének, mert antiszemita gondolatokat kezdett „kiköpni” magából. Nagy kérdés, hogy erre az új, robotetikusi foglalkozásra kik vállalkozhatnak. Szóval: a politika hamarosan komolyan fog foglalkozni a robotikával. Aki ezt a blogot olvassa, könnyebben fogja érteni a hamarosan elszaporodó ilyen típusú politikai megnyilatkozásokat. (Igen, ezt reklámnak szántuk!) És nem lehet tudni, de lehet sejteni, hogy a népautó után lesz népi robotikai etika is…