Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A Volkswagen robotsebességre kapcsolt

Hogy ez a cikk hová fog kifutni, azt az elején nem mondom meg, de leszögezhetem, hogy mindenkit fog érinteni 2-3 éven belül. De kezdjük az autók kedvelőinek kedves hírrel! A német népautó fejlesztői olyan elektromos autót fejlesztenek, amely a maga válfajában fölér a benzines változattal. Tudják a német fejlesztők azonban, hogy az elektromos árammal való föltöltés időigényes és macerás lehet. De erre is van egy ötletük.

Az autót föltöltő robot

A Volkswageneket föltöltő robotnak egyelőre még csak a virtuális prototípusa készült el, de az önállóan tankoló autó már most is nagy médiafigyelmet kapott. A következő kép minden szónál többet mond, de van egy általános kérdés, amit ezt a csodás szerkezetet nézve fölvethet az ember.

mi-etika

Tényleg kevesebb munkát kell végeznünk?

Az emberben fölmerül a kérdés, hogy tényleg kevesebb munkája lesz az embernek, ha elterjednek a robotok. A robotokat majd robotok állítják elő és szervizelik? A mestersége intelligencia fogja kitalálni, hogy milyen legyen a következő robot? És ha végesek a robotokhoz szükséges erőforrások, akkor majd robotharcosok fognak küzdeni az erőforrásokért? Szóval, megy-e etikai normák nélkül a robotika?

A morál új területe

Sokan mondják, hogy a robotika etika és etikusok nélkül megállíthatatlan romlást hozhat. Egy mesterséges intelligenciát már vissza kellett vonnia a fejlesztőjének, mert antiszemita gondolatokat kezdett „kiköpni” magából. Nagy kérdés, hogy erre az új, robotetikusi foglalkozásra kik vállalkozhatnak. Szóval: a politika hamarosan komolyan fog foglalkozni a robotikával. Aki ezt a blogot olvassa, könnyebben fogja érteni a hamarosan elszaporodó ilyen típusú politikai megnyilatkozásokat. (Igen, ezt reklámnak szántuk!) És nem lehet tudni, de lehet sejteni, hogy a népautó után lesz népi robotikai etika is…

0 Tovább

A robotok már a szomszédban vannak

A Horvát Posta néhány hete indított egy kísérleti projektet, melynek lényege, hogy a Zágrábhoz közeli központi raktárukban robotok szortírozzák a leveleket és a csomagokat.

A robotok egy villás kocsira hasonlítanak, tudnak gurulni és egy raklap elfér a felületükön: egy szokványos raklap. A raklap tetején műanyagkosarak vannak, elfér bennük levél és csomag egyaránt. A robotok 800 kg-nyi terhet képesek egyszerre elhordozni. Nem helyettesítik az embereket, hanem megkönnyítik a munkájukat. De honnan tudják, hogy mit hová kell vinniük?

 

Ezek a robotok olyanok, mint a kisgyerekek?

Azok a teherhordó robotok, amelyeket a Horvát Posta használ, utánzással tanulnak, akár a kisgyerekek. Hogy ezt megtehessék, sztereoszkópikus kamerákkal vannak fölszerelve és mestersége intelligenciával vannak összekapcsolva. De miért jobb egy robot a horvátoknak, mint egy targoncás?

Megtérülő befektetés

A Horvát Postának komoly fejlesztési stratégiája van, mellyel a 4.0-ás ipari forradalomban rejlő lehetőségeket akarják kiaknázni. Már ezek a teherhordó robotok is hatékonyabbak és olcsóbbak, mint a targoncákkal kialakított csomagválogatási rendszer. Az viszont tény, hogy a horvát állami vállalat is, mint kísérleti projektről beszél a mostani kezdeményezéséről. Szerintem, pozitív kimenetele lesz a projektnek, de ki vagyok én, hogy ezt előre lássam? Mindenesetre: sok sikert déli szomszédainknak!

 

0 Tovább

Rossi gyorsabb volt, mint MOTOBOT​​​​​​​

Valentino Rossi segítette edzeni a világ eddig legokosabb és legügyesebb humanoid motoros robotját, MOTOBOT-ot. A versengés nem öncélú volt. A kérdés nem úgy hangzott, hogy az SRI által fejlesztett mesterséges intelligenciára épülő, ember formájú robot leküzdhető-e, hanem arra, hogy a Yamaha Motor Ventures & Laboratory Silicon Valley felkérésére, a legjobb Yamaha motorral összekapcsolt robot fejlődik-e, ha a világ egyik legjobb motorosával kell versenyeznie.

 

A válasz viszonylag hamar megszületett

Több héten át, nagyjából 200 km/óra sebességgel haladva vett részt az „edzéseken” MOTOBOT és készítői is meg a mögötte álló mesterséges intelligencia is sokat tanultak. A kísérletek végén a mérnökök arra jutottak, hogy hosszú időnek kell eltelnie, amíg MOTOBOT Gran Prix győztes lesz.

A motorozás szenvedély

Sokan gondolhatják, hogy MOTOBOT ugyan milyen embereket helyettesítene, hiszen a legtöbb ember, aki motorozik, élvezi a motorozást és le nem szállna a járgányról. Vannak azonban olyan szélsőséges terep- és időjárás viszonyok, amikor jobb, ha ember nem száll motorra, de egy másik emberhez el kellene juttatni valami szükséges kis tárgyat. Nos, ezekre a helyzetekre fejlesztetik ki MOTOBOT-ot. Hogy mikor látjuk őt magyar utakon?

 

0 Tovább

Az ősrobbanás a mesterséges intelligencia világában egyenlő a DABUS-szal?​​​​​​​

A DABUS névre hallgató mesterséges intelligencia akkor lett híres, amikor volt két olyan "találmánya", amelyiket szabadalmaztatni lehetett. Ekkor ugyanis elkezdődött a nagy vita, hogy egy "kreativitás gép" bejegyeztethet-e találmányt vagy a találmányt a mesterséges intelligencia feltalálójának van joga bejegyezni. De DABUS-szal kapcsolatban nem ez a legizgalmasabb kérdés. A kérdés az, hogy hogyan tud egy mesterséges neuronokat tartalmazó gép föltalálni valamit. Ez a képessége ugyanis olyan nagy esemény a mesterséges intelligenciák történetében, hogy van aki ősrobbanásnak nevezte. De haladjunk sorjában!

AIMI

Gerd Altmann képe a Pixabay -ről.

Mit talált fel DABUS?

Egy újfajta, alakváltozásra képes ételtartó dobozt és egy speciális lámpát. Vagyis DABUS nem egy új, eddig nem létező tárgyat vagy eszközt talált fel, hanem két már létező dolog új változatát. Ezt azért fontos megjegyeznünk, hogy lássuk DABUS újít, nem teremt. Tehát erősen kétséges, hogy amit csinál, az valóban ősrobbanásnak felel-e meg. De hogyan lett képes DABUS az újításra?

Hogyan működik DABUS?

0 Tovább

Miben győzték le a robotok az emberek legokosabbjait?

A nagyközönség számára az első döbbenetes hír arról, hogy milyen okos egy sakkrobot az volt, hogy az IMB Deep Blue sakkrobotja legyőzte Kaszparovot. Ennek több mint 20 éve. A sakkozás mögött álló mesterséges intelligencia terén az óta komoly fejlődés ment végbe. Hogy ebből mit érzékelhetünk? Az idők folyamán más logikai játékokban is legyőzték a gépek az embert.

AI MI

Forrás: Pete Linforth képe a Pixabay -ről.

Go, arcfelismerés, szövegfelismerés

2015-ben minden gond nélkül nyert a világ legjobb go-játékosaival szemben a Google AlphaGo nevű alkalmazása. 2014-ben a Facebooknak már olyan jó volt az arcfelismerő algoritmusa, hogy az esetek 97%-ában helyesen mondta meg fénykép alapján, hogy kit ábrázol a kép. Ember erre alig képes. 2016-ban pedig már ott tartott a Microsoft emberi beszédet felismerő rendszere, hogy mindössze 4 ezrelékes hibával dolgozott. Az emberek legjobbjai is nagyjából 5 százalékban vétenek. Azt jelenti-e ez, hogy a gépek képesek lesznek az embereket bármiben legyőzni?

Ki a győztes végül is?

A bármikor nyerni tudó robotokat az emberiség alkotja meg. Egy sakkautomatában benne van 30 000 év az emberiség fejlődéséből. A kérdésre tehát bátran írhatjuk, hogy az emberiség a győztes, amikor egyes emberek vesztesek lesznek. Lehet, hogy ez bonyolult válasz, de ebből következik, hogy az ember is győztes lesz, ha az emberiségnek sikerül emberségesen kezelni az egész robotikát. Erre ma látok esélyt. Te látsz rá? Írd meg egy kommentben!

3 Tovább
«
12

robotika

blogavatar

A munka világa átalakulásban van. Jönnek a robotok. Mi lesz az emberekkel? Erről szól ez a blog.

Vásárolj otthonról, megbízható boltból!

Utolsó kommentek

Feedek