Valentino Rossi segítette edzeni a világ eddig legokosabb és legügyesebb humanoid motoros robotját, MOTOBOT-ot. A versengés nem öncélú volt. A kérdés nem úgy hangzott, hogy az SRI által fejlesztett mesterséges intelligenciára épülő, ember formájú robot leküzdhető-e, hanem arra, hogy a Yamaha Motor Ventures & Laboratory Silicon Valley felkérésére, a legjobb Yamaha motorral összekapcsolt robot fejlődik-e, ha a világ egyik legjobb motorosával kell versenyeznie.

 

A válasz viszonylag hamar megszületett

Több héten át, nagyjából 200 km/óra sebességgel haladva vett részt az „edzéseken” MOTOBOT és készítői is meg a mögötte álló mesterséges intelligencia is sokat tanultak. A kísérletek végén a mérnökök arra jutottak, hogy hosszú időnek kell eltelnie, amíg MOTOBOT Gran Prix győztes lesz.

A motorozás szenvedély

Sokan gondolhatják, hogy MOTOBOT ugyan milyen embereket helyettesítene, hiszen a legtöbb ember, aki motorozik, élvezi a motorozást és le nem szállna a járgányról. Vannak azonban olyan szélsőséges terep- és időjárás viszonyok, amikor jobb, ha ember nem száll motorra, de egy másik emberhez el kellene juttatni valami szükséges kis tárgyat. Nos, ezekre a helyzetekre fejlesztetik ki MOTOBOT-ot. Hogy mikor látjuk őt magyar utakon?