Nagyon sokféle robot van a világon. A robotikának nincs annyi ága, mint egy átlagos karácsonyfának, de azért arra nem vállalkoznék, hogy gondolkozás nélkül fölsoroljam mindet. Mivel az élet számos területén alkalmaznak már robotokat, így a címben föltett kérdést is lehetne finomítanunk. Ugyanis nem egyes robotokról lehet tudni, hogy hány darabot fognak belőlük legyártani és eladni, hanem annyit lehet előre látni, hogy melyek lesznek az életnek és munkavégzésnek azok a területei, ahol jelentősen nő majd a robotok szerepe. Lássuk ezeket sorban!

Raktározás: készletellenőrzés és komissiózás

Beszéljünk először a komissiózásról! A raktári munkában nagyon nagy változás várható. Az egész feladatot újra kell gondolni és át kell szervezni. Valószínűleg az rendszer fog győzni, amelyben a kisebb tárgyakat emberek teszik föl a polcokra, de a nagykereskedőktől rendelt, több különböző terméket tartalmazó „csomagokat” már robotok fogják összeállítani és a kiszállító autókba berakni. Hogy ezt könnyű legyen megérteni, érdemes megnézni az IMA Robotics honlapjának bevezető kisfilmjét.

A másik terület a kereskedelemben, ahol nagy igény lehet robotra az a kisebb vagy nagyobb kiskereskedelmi vegyeskereskedésekben a készlet változásának nyomon követése. Hogy ez mekkora feladat, azt én majdnem minden nap látom a boltban, ahol az egyik alkalmazott legfőbb feladata, hogy kis kézi készülékében rögzítse, hogy milyen termékből hány van még a polcon. Ennek a munkának a megkönnyítésére és egy alkalmazott „kiváltására” látszik jó megoldásnak, amit a SIMBE Robotics csinál.

Egészségügyi szoftrobotok

Feltétlenül szólni kell azokról az általában kicsi robotokról is itt, amelyek gyűjtőneve: szoftrobot. A nevük arra utal, hogy nem merev anyagból készülnek. Szerkezetük a férgekére és a polipokéra hasonlít.

Forrás: Tumisu képe a Pixabay -ről..

A gyógyászatban van egyre komolyabb szerepük. Azért tudják a gyógyszerészetben használni őket, mert az ott szükséges organizmusok fejlődésük során a környezetükből és a környezetük befolyása alatt fejlődnek. Egy szoftrobot így tud befolyásolni biokémiai folyamatokat. Ennek egyik példája, hogy növényi sejtek közé beépülő mikro-szoftrobot úgy változtatja meg a sejtek membránjára ható nyomást, hogy az a növényi sejtek formájának és mennyiségének megváltozásához vezet. Ez például lehetővé teszi egy növénynek a változó páratartalomban való egészséges növekedését. De ez csak egy példa, nagyon sok mindent el lehet érni mikro-szoftrobtokkal.

 

Mivel az ember mindig vágyik az egészségre, s mivel az emberiség állandóan bonyolultabb eszközöket és technikát fejleszt ennek érdekében, így egész biztos, hogy jövőre sok hírt kapunk majd a szoftrobotika világából.

Ételkészítés

A harmadik olyan terület, amelyben sok robotot állítanak majd munkába, az a konyha. Itt a lényeg, hogy egy vagy két robotkar végez sok könnyen ismételhető vagy könnyen programozható feladatot. Ebből látszik, hogy legvalószínűbb, hogy a gyorséttermekben és a tömegétkeztetésben lesz szerepük. Erről többet mond két-három kép mint 1000 karakter (betű), így javasolom, hogy akit érdekelnek a részletek, az látogasson el a MISO Robotics honlapjára.

Host és hostess

A humanoid robotok roppant drágák még. De vannak egyszerűsített változataik. Ők is hasonlítanak az emberre, de nem járnak, hanem gurulnak. Tudnak beszélni, sőt beszélgetni, de van mellük és hasuk magasságában egy érintőképernyő is, ami javít a problémamegoldó képességeiken.

Ilyen robotokat a világ számos országában készítenek. Véleményem szerint 2020-ban főleg Indiából származó hostess robotokról kapunk majd jó híreket.

Összegzés

Én nem teszek évkezdő fogadalmat, hogy majd január 1-jétól csak ebben a négy tárgyban írok. Még arra sem teszek ígéretet, hogy törekedni fogok arra, hogy ezeket a területeket figyeljem. Ennek ellenére, biztos hogy fogok raktári, hostess, szoft és ételkészítő robotokról írni. Ha 2020 végén valaki nagyon ráér és meg tudja számolni, hogy a világban hány olyan robotot adtak el és állítottak munkába, amely az általam említett négy terület valamelyikén történt, annak veszek egy üveg pezsgőt! Érdemes ezért fáradozni, nem?