Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Rossi gyorsabb volt, mint MOTOBOT​​​​​​​

Valentino Rossi segítette edzeni a világ eddig legokosabb és legügyesebb humanoid motoros robotját, MOTOBOT-ot. A versengés nem öncélú volt. A kérdés nem úgy hangzott, hogy az SRI által fejlesztett mesterséges intelligenciára épülő, ember formájú robot leküzdhető-e, hanem arra, hogy a Yamaha Motor Ventures & Laboratory Silicon Valley felkérésére, a legjobb Yamaha motorral összekapcsolt robot fejlődik-e, ha a világ egyik legjobb motorosával kell versenyeznie.

 

A válasz viszonylag hamar megszületett

Több héten át, nagyjából 200 km/óra sebességgel haladva vett részt az „edzéseken” MOTOBOT és készítői is meg a mögötte álló mesterséges intelligencia is sokat tanultak. A kísérletek végén a mérnökök arra jutottak, hogy hosszú időnek kell eltelnie, amíg MOTOBOT Gran Prix győztes lesz.

A motorozás szenvedély

Sokan gondolhatják, hogy MOTOBOT ugyan milyen embereket helyettesítene, hiszen a legtöbb ember, aki motorozik, élvezi a motorozást és le nem szállna a járgányról. Vannak azonban olyan szélsőséges terep- és időjárás viszonyok, amikor jobb, ha ember nem száll motorra, de egy másik emberhez el kellene juttatni valami szükséges kis tárgyat. Nos, ezekre a helyzetekre fejlesztetik ki MOTOBOT-ot. Hogy mikor látjuk őt magyar utakon?

 

0 Tovább

Jobb egy robot főnöknek, mint egy ember?

Ha meghalljuk azt a kifejezést, hogy mesterséges intelligencia, ahányan vagyunk, annyi félét gondolhatunk. Ha az jön szóba, hogy ez a valami, amit angolul AI-nek, magyarul MI-nek rövidítenek meg fog jelenni a munkahelyünkön, akkor is különbözőképpen reagálunk rá. Lehet, hogy ez egyéni hozzáállás, de lehet, hogy kultúra- vagy nemzetiségfüggő.

Az Oracle és a Future Workplace a közelmúltban készített egy felmérést arról, hogy 10 általuk kiválasztott országban, hogyan viszonyulnak a dolgozók az MI-hez. Érdekes eredmények születtek, melyekből itt és most hármat ragadunk ki.

Forrás: Gerd Altmann képe a Pixabay -ről.

Megdöbbentő tények?

A megkérdezettek 65 %-a izgatottan várja, hogy egy robotkollégával dolgozzon.

A megkérdezettek 64 %-a jobban bízik egy robotfőnökben, mint egy emberben, aki főnöke.

A megkérdezettek úgy érzik, hogy egy főnök, aki ember a következő három területen jobb, mint egy robot: a munkatársak érzelmeinek megértése, személyes irányítás és a munkahelyi légkör megteremtése.

Biztos, hogy találkozni fogunk MI-vel, amikor a HR-rel

A HR szakemberei már most elkezdhetnek fölkészülni arra, hogy hogyan segítheti őket a megfelelő munkatársak kiválasztásában az MI. Mivel a mesterséges intelligencia által támogatott más munkafolyamatok is változást hoznak a cégek életébe, ezért a HR-menedzsereknek ezen a területen is fejlődniük kell. És ahogy az lenni szokott, jönnek is szép sorban az internetre a MI-vel foglalkozó tanácsadó cégek. Egyik ezek közül a Future Workplace, mely az imént idézett kutatás egyik kezdeményezője és végrehajtója volt. Hogy mindez mikor és hogyan érinti majd olvasóinkat, azt nem tudjuk előre megmondani, de biztos, hogy jobban járunk, ha foglalkozunk vele, mintha a homokba dugjuk a fejünket. Olvasóimtól csak annyit kérdezek: írjak-e egy ismeretterjesztő cikket a mesterséges intelligenciáról? Erről nagyon várok hozzászólásokat.

0 Tovább

Éleveszélyes a mesterséges intelligencia?

Egy híres, OpenAI nevű startup cég, amely mesterséges intelligenciával foglalkozik, még idén februárban meghirdette, hogy egy nagy tudású, összefüggő szöveg alkotására képes alkalmazást fog bemutatni a nagy közönségnek. A napokban azonban visszavonták algoritmusuk megosztásának szándékát, mivel találmányukat veszélyesnek tartják.

Forrás: Alexas_Fotos képe a Pixabay -en.

Mi lehet veszélyes egy szövegben?

Egy szöveg tényleg nem tud lőni, de félnek tőle, hogy forradalmat csinálnak vele. Az alkalmazás ugyanis képes olyan propaganda szövegek előállítására, amely a fehérek felsőbbrendűségéről szól. Képes továbbá marxista propaganda írásokat készíteni, de arra is használható, hogy szélsőséges iszlamista csoportokhoz verbuváló gondolatok halmazát gyártsa le.

Akkor legjobb, ha lemondunk a mesterséges szövegalkotásról?

1 Tovább

robotika

blogavatar

A munka világa átalakulásban van. Jönnek a robotok. Mi lesz az emberekkel? Erről szól ez a blog.

Vásárolj otthonról, megbízható boltból!

Utolsó kommentek

Feedek