A Horvát Posta néhány hete indított egy kísérleti projektet, melynek lényege, hogy a Zágrábhoz közeli központi raktárukban robotok szortírozzák a leveleket és a csomagokat.

A robotok egy villás kocsira hasonlítanak, tudnak gurulni és egy raklap elfér a felületükön: egy szokványos raklap. A raklap tetején műanyagkosarak vannak, elfér bennük levél és csomag egyaránt. A robotok 800 kg-nyi terhet képesek egyszerre elhordozni. Nem helyettesítik az embereket, hanem megkönnyítik a munkájukat. De honnan tudják, hogy mit hová kell vinniük?

 

Ezek a robotok olyanok, mint a kisgyerekek?

Azok a teherhordó robotok, amelyeket a Horvát Posta használ, utánzással tanulnak, akár a kisgyerekek. Hogy ezt megtehessék, sztereoszkópikus kamerákkal vannak fölszerelve és mestersége intelligenciával vannak összekapcsolva. De miért jobb egy robot a horvátoknak, mint egy targoncás?

Megtérülő befektetés

A Horvát Postának komoly fejlesztési stratégiája van, mellyel a 4.0-ás ipari forradalomban rejlő lehetőségeket akarják kiaknázni. Már ezek a teherhordó robotok is hatékonyabbak és olcsóbbak, mint a targoncákkal kialakított csomagválogatási rendszer. Az viszont tény, hogy a horvát állami vállalat is, mint kísérleti projektről beszél a mostani kezdeményezéséről. Szerintem, pozitív kimenetele lesz a projektnek, de ki vagyok én, hogy ezt előre lássam? Mindenesetre: sok sikert déli szomszédainknak!