Egyre több. Pontosan senki sem tudja. Van viszont két hírünk, amiből néhány folyamat kikövetkeztethető.

Az első hír egy előrejelzés. Az IDC (International Data Corporation) szakértői szerint robotrendszerekre és drónokra több mint 128 milliárd dollárt fognak költeni a cégek és emberek 2020-ban. Ez azt jelenti, hogy nagyjából 17 százalékkal emelkedik a robotokra költött pénz 2019-hez képest.

A második hír is előrejelzés, de egy tényen alapul. A robotikát legelőször alkalmazó két iparág az autógyártás és az elektronika. Ha 2020-ban ezeknek az iparágaknak csökken a forgalma/ termelési értéke, akkor a robotika sem jut újabb bevételekhez.

Nem ellentmondás ez? De! Van azonban feloldása.

Forrás: MikesPhotos képe a Pixabay -ről.

Az ellentmondás feloldása

Aki ma nagy jövőt jósol a robotikának az általában az ún. asszisztens robotokra és a drónokra gondol. Ezek iránt nőni fog a kereslet. De én az autógyártást sem temetném. Itt ugyanis már rég elkezdődött az elektromos autók gyártása. A vezető nélküli autók terén is komoly fejlődés tapasztalható. Így  én sokkal inkább várom 2020-ra a robotika világszinten történő növekedését, mint hanyatlását.

Hogyan lehet ebből egy átlagembernek haszna?

Mindenkinek másképp. Építhet az ember valamilyen robotikai vállalkozást. Vehet robotikai részvényeket. Tanulhat olyan tárgyakat, amivel a robotikában tud elhelyezkedni.

Hogy végül ezen a területen ki fog aratni, azt nagyjából 2030-ban látjuk majd. Addig is mindenkinek sok sikert!