Sokan félnek attól, hogy a munkájukat el fogják veszíteni, mert jönnek az emberi tevékenységet kiváltó robotok. Nem kell félni, a kását lehet, hogy robot fogja csinálni, de akkor sem eszik majd forrón.

A robotok végzik majd a munkák 25 százalékát

Több amerikai kutató szerint is nagyjából a mai munkahelyek negyedét robotok fogják betölteni a következő 10 éven belül. Ezek a munkák főleg a ma képzetlen dolgozók által ellátható tevékenységekből állnak. Nagy a valószínűsége, hogy a raktári anyagmozgatást robotok fogják végezni. Az is valószínű, hogy a gyártósorokon is robotok látják majd el a ma még emberek által ellátott feladatokat. De lesznek szakácsrobotok is – csak nem épp a luxuséttermekben.

A Mc’Donalds-nak már vannak robotjai

Az USA-ban már több helyen megjelentek a gépi megrendelőpultok. Nem egy embernek mondod el, hogy mit kérsz, hanem beütögeted egy kabin felületén, fizetsz és átveszed a kész ételt egy másik pultnál.

De nem kell Amerikáig repülnünk példákért. A MÁV jegyautomatái is kvázi robotok: emberi munkát kiváltó okos gépek. De tényleg okosak?

 

Gyorséttermek, szállodaláncok, bolthálózatok – ismétlődő folyamatok

Leghamarabb olyan helyeken dolgoznak majd emberek helyett robotok, amelyekben állandóan ismétlődő és/ vagy szabványosítható folyamatok vannak. Más fénytörésben: ahol a szolgáltatók dolgoztathatják a vevőket, ott nem lesznek kiszolgáló emberek. Ilyet látunk ma is szinte minden áruházláncnál. Mire gondolok? Bemegyünk a boltba, majd keresünk egy kosarat vagy kocsit, majd bepakoljuk az árut a kosárba, majd rápakoljuk a szalagra, majd bepakoljuk a saját szatyrainkba. Ki is dolgozik akkor a boltban?

És ha majd a szállodai recepción egy gépnek mondjuk el anyanyelvünkön, hogy kik vagyunk és honnan jöttünk, majd erre kapjuk meg a mágneses kulcsot, akkor hogyan fogjuk érezni magunkat?

De már most is. Milyen érzés, hogy ha egy könyvtárban gépek segítségével vesszük ki és adjuk vissza a könyveinket. De ne keseregjünk, a gépek nem fognak mindenkit helyettesíteni. Miért? Mert a mesterséges intelligencia nem tudja helyettesíteni az emberi érzelmi intelligenciát. Nem lesz robot óvó néni. Biztos.

Akkor most elmondtam, hogy elveszted-e az állásod?

Az eddigiekből elég jól ki tudod következtetni a kérdésre a választ. Ha munkád kreativitást, döntések meghozatalát, személyes jelenlétet, magas vagy speciális szaktudást, intuitív gondolkozást igényel, akkor nem fogod elveszteni az állásodat.

Ha ez kevés neked, akkor meg nézheted egy amerikai honlapon, hogy vajon veszélyben van-e a pozíciód. A Replacedbyrobot oldalon be kell ütnöd a foglalkozásod nevét és gombnyomásra megkapod, hogy hány százalék annak a valószínűsége, hogy amit ma végzel, azt 10 év múlva robot végezze helyetted. Kipróbálod?