Miért nem azt írtam, hogy Kismet a barátkozós robot? Azért, mert Kismet esetében szó sincs érzelmekről. Legfeljebb érzelmi megnyilvánulások halvány utánzatáról. Miért?

Kismet „érzelmi” reakciói

Kismet egy kis robot arc, mely képes szóban említett érzelmeket a maga módján arcára venni. Képes érzékelni az emberi hangok és arcmozdulatok finom jelzéseit. Hogy ez pontosan mit jelent, azt akkor tudjuk meg, ha megnézzük a róla készült videót.

Amint látjuk, Kismet képes bizonyos emberi megnyilvánulásokra adekvát válaszreakciókat adni. Így nagyon hasznos résztulajdonságai vannak, de Kismet nem tud érezni.

Kell egy robotnak érezni?

A kérdésre a válasz onnan indítható, hogy vannak-e olyan emberi tevékenységek, amelyek emberi érzelmek nélkül is, pusztán intelligenciával és két kézzel megoldhatók? Biztos vannak. Például egy gyártósoron egy rövid műveletsor napi 24 órán át ugyanolyan módon történő megvalósításához nem szükséges érzelmi intelligencia. Ahol viszont nem lehet érzelmi intelligencia nélkül boldogulni, ott elég lenne egy helyes munkaművelethez Kismet?

Vannak-e olyan helyzetek, ahol elég beazonosítani egy érzelmet?

Nehezen tudok elképzelni egy olyan segítő foglalkozást, ahol elég érzékelni, hogy a segített ember most szomorú. Ha ezt észleletük, megvan ugyan Nagy Testvér számára a hangulatjelentés alapja, de kellő alap ez a cselekvéshez. Nem.

Régi tapasztalat, hogy az érzelmeket feltáró tesztek is félrevezetőek lehetnek

Bár Kismet fiziológiai jelekből próbál érzelmeket beazonosítani, nyugodtan mondhatjuk, hogy elődeinek tekinthetjük a pszichológiai teszteket. Ezekről a tesztekről nagy általánosságban veszélyes nyilatkozni, mert készítőikből heves érzelmeket lehet kiváltani, ha véleményünk nem egyértelműen pozitív. Így nagy általánosság helyett egy történetet mesélek el.

 

A teszt, ami gyilkost jelzett

Egy pszichológus hallgató egyszer elvégezett egy személyiségi tesztet 10-30 ismerőse körében. A tanára az egyik tesztről meg szerette tudni, hogy ki töltötte ki, mert a teszt szerint az illető gyilkosságra készült. A valóság azonban az volt, hogy a teszt kitöltője egy színész volt, aki éppen a Bűn és bűnhődés főhősét játszotta. És egy tesztnél még mélyre is mennek a kutatók. Ehhez képest Kismet nagyobb nehézséggel szembesül.

Kismet társaságában bárki megjátszhatja magát

Kismetet könnyű átverni. Aki tudja, hogy Kismet miért figyeli őt, könnyen fölvehet pókerarcot. Na, ezzel a társasági robot ugyan mire menne…? A többit kedves olvasóim fantáziájára bízom.:)