Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Álom-e kifutó fiút helyettesítő, guruló robot?

A robot önállóságra nem vágyik. Az ő önállóságára az ember vágyik. Miért? Hogy minél kevesebbet kelljen az embernek dolgoznia. Ki szeretne például ételkiszállítást végezni, ha nem jó borravalós szakma lenne? De miért is nincsenek már forgalomban ételfutárok helyett robotfutárok? Mert a robotok korlátozottan önállóak. Nem tudnak elég jól tájékozódni az utcán.

Nincs minden a térképen

Hiába vannak jó térképek, egy kifutó fiúnak nem csak a házszámig kell eljutni, hanem a ház bejárati ajtaját is meg kell találnia. Ehhez nem elég a térkép és az annak megfelelő mozgás. Ehhez a robotnak saját tájékozódási képesség kell. Ez sokáig egy részlegesen megoldott probléma volt, de úgy tűnik, hogy az MIT két kutatója megoldotta. A megoldás neve: cost- to-go. (Szabad fordításban: a haladás ára.)

Mi az MIT kutatói cost-to-go megoldásának lényege?

Ahhoz, hogy ezt megértsük, meg kell tudnunk, hogy mi előzte meg a cost-to-go módszert. Ez előtt volt a SLAM-algoritmus. Ez az algoritmus egy ismeretlen környezetet térképezett föl úgy, hogy a térképen meghatározta a robot helyzetét is. Vagyis volt egy térkép, amelyben változott a térképet készítő helye.

A cost-to-go szintén egy algoritmus. Arra képes, hogy a SLAM-algoritmus által készített térképet egy olyan térképpé alakítja át, amelyen megjelenik a célhoz vezető út is. Mire jó ez? Azok a robotok, amelyek mindkét algoritmust „birtokolják” majdnem kétszer olyan gyorsan megtalálják a célpontot, jelen esetben egy eddig ismeretlen ház bejáratát, mint azok a társaik, amelyek nem „birtokolják” a cost-to-go –algoritmust.

Hogy átérezzük, amit a robot sohasem érez át, azaz hogy drukkolunk a robotnak és/ vagy az algoritmusoknak, hogy a robot célba találjon, érdemes megnézni a lenti videót. Hogy lesz-e ennél jobb megoldás???

0 Tovább

Kerül, amibe merül, avagy a halászrobotos játék

Érdekes probléma adódott az Atlanti óceán nyugati részén. Elszaporodtak a tűzhalak. Mivel a tűzhalak nem őshonosak arrafelé, így nem vadászik rájuk semmilyen állat. Ezért ki kellett találni valamit az embernek, ami egy halászrobot lett.

Hogy működik?

A robot elektromos ütést mér e halra, majd beszippantja a halat egy tartályba. Egy robot egy merüléssel 10 halat tud beszippantani. A halak az óceánból az asztalra kerülnek, csak közben megfordulnak egy-két séf kezében a konyhán.

A robot jövője

Hogy a kifejlesztett halászrobot mire képes, azt a lenti rövid videón magad is megnézheted. Mielőtt megnyomnád a videó indító gombját, elárulom a robot továbbfejlesztésének lehetőségét. Könnyen lehet, hogy hamarosan elkészül a halászrobot egy onlinejáték-változatban, s így mobilalkalmazás formájában bárki foghat tűzhalat. Kerül, amibe kerül.

 

0 Tovább

Még időben szólunk…

Egy 19 éves fiú épített magának robotkezet

David Aguilar fogyatékosan született, hiányzik a jobb alsó karja. Úgy nőtt föl, hogy az egyik karjára volt utalva, de ez nem tette lehetetlenné számára, hogy legózzon. Mire kamasz lett, már azt is tudta, hogy legóból robotokat is lehet építeni. Innen már csak egy ötlet kellett: legóból robotkart készített magának. Az alábbi videóban meg is mutatja David, hogy milyen ügyes a robotkarja.

Nevezzetek bátran!

Innen jöhetne a szokásos „no komment” szöveg. De ezt a fiatalembert azért mutattam be, hogy kedvet csináljak magyar iskolásoknak ahhoz, hogy induljanak a 2020-as World Robot Olympiad™ (WRO™), azaz a Világ Robotikai Olimpia valamelyik magyarországi elődöntőjén. Mivel a verseny honlapján minden szükséges információt megtaláltok, így itt egy linken juthatnak el az érdeklődők a verseny honlapjához. Sok sikert!

0 Tovább

A jelenleg legveszélyesebb robotok

A drónok harca

Sokan vannak, akik félnek a robotoktól, mert azt gondolják, hogy egy napon életre kelnek és addigra már az intelligenciájuk majd fölülmúlja az emberét. A nagy kérdés itt az, hogy lesz-e a robotokban olyan valami, ami miatt az emberre törnek?

Mielőtt háborúra gondolnánk

Az alapkérdés valóban az, hogy képesek lesznek-e a robotok az ember fölé emelkedni. A másik kérdés, hogy akarnak-e majd? Lesz-e szabad akaratuk? Lesz-e bennünk hatalomvágy? Ezekre a kérdésekre ma még nincs válasz. De ellenünk fordítható robotok már vannak. Úgy hívják őket, hogy drónok.

drón

S. Hermann & F. Richter képe a Pixabay oldalról.

Megbénítható velük egy repülőtér működése

A drónokat lehet úgy használni, hogy megbénítsák egy repülőtér életét. Erről bővebben is olvashat, akit érdekel a Magyar Nemzet Reptéri káoszt okoztak a drónok című cikkében. Ebből látjuk, hogy a drónokat használók veszélyesek a békésen közlekedőkre.

De hogyan védhetjük meg magunkat a drónoktól?

Vannak harcászati eszközök, amelyekkel egyszerűen lelőhetők a drónok. Ilyen „puskával” szerelkeztek föl a horvát rendőrök is, amikor Splitben fogadta labdarugó csapatuk a mieinket.

És van még valami. A jog eszköze. Ezt tech-cégek ellen nagyon nehéz bevezetni. De mi lesz a robotokkal? Nem érett már meg a helyzet a nemzetközi szabályok fölállítására. Te mit gondolsz erről?

0 Tovább

Mi lesz az új munkahelyi robotforradalom?

Az új robotforradalom akkor következik be, amikor a cobotok egymásnak és nem az embereknek segítenek a munkavégzésben. Na, jó! De mik azok a cobotok?

Mik azok a cobotok?

A robotoktól azt várnánk el, hogy helyettünk, emberek helyett végezzék el a munkát. Jelenleg azonban a legtöbbet használt dolgozó robotok részfeladatokat vesznek át a munkásoktól, azaz kooperálnak a munkásokkal. Ezért hívják az ilyen robotokat cobotoknak. (A cooperating és a robots szavak összevonásával.)

Michal Jarmoluk képe a Pixabay-ről.

Milyen munkák elvégzésében vesznek részt a cobotok?

A legtöbb robot a logisztikában és a gyártósorokon található jelenleg. Ha munkaműveleteket nézünk, akkor a következőkre használják őket legtöbbet.

Hegesztés és csiszolás, marás és esztergálás, préselés, bélyegzés (pl. csomagoké, áruké), lyukasztás, kovácsolás, vágás.

A cobotok nagy előnye, hogy használatukhoz nem kell óriási programozási tudás. Viszont hatáskörük szűk: vagy ezt a műveletet tudják emberi beavatkozás nélkül elvégezni vagy azt. Komplex feladatok próbára teszik őket. De ez a helyzet javulni fog.

Mi lesz a forradalom?

A következő fejlődési fokban várhatóan az lesz, hogy a cobotok nem emberekkel, hanem egymással fognak együttműködni. Ehhez bonyolult programozás és megfelelő szenzorok szükségesek. De, ami az emberi fejekben van… Nos, emberi fej nélkül sosem lesznek együttműködő cobotok. Ez vigasztaló.

0 Tovább

robotika

blogavatar

A munka világa átalakulásban van. Jönnek a robotok. Mi lesz az emberekkel? Erről szól ez a blog.

Vásárolj otthonról, megbízható boltból!

Utolsó kommentek

Feedek