Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hibázott-e a robotrendőr?​​​​​​​

Kérdés, hogy szolgálatban volt-e. Akik gyártották és egy kaliforniai város parkjában hagyták gurulni, nyilván ezzel védekezhettek volna azokkal szemben, akiket nem védett meg a robotrendőr. De mi is történt valójában?

Hiába nyomták meg a segélykérő gombot

Egy parkban mozgásban volt egy robotrendőr. Egyszer csak észrevette az egyik járókelő, hogy a park szélén verekednek emberek. Azonnal odasietett a robotrendőrhöz és megnyomta rajta a vészhelyzet gombot, mire a robot azzal reagált, hogy megkérte a járókelőt, hogy ne álljon az útjában.

 

A probléma végül úgy oldódott meg, hogy egy másik járókelő fölhívta a 911-es számon a rendőrséget. Akkor minek volt ott egy robotrendőr?

Fölsültek a műszakiak?

A robotrendőrt készítőket ezek után ugyan nem deresre, de komolyan kérdőre vonták. Mit ér egy robot egy különleges helyzetben, ha csak azt tudja tenni, amire előre be van programozva? Miért van rajta vészjelző gomb, ha erre nem segítséggel, hanem parancsolgatással reagál?

A robot üzemeltetőinek az volt a válasza, hogy ez a rendőrrobot csak tesztüzemben volt. A vészjelző gomb sem volt bekötve a rendőrséghez. Az élet produkált egy teszthelyzetet, ebben a járókelők mentek át jelessel.

Ha megszokjuk, hogy a robotrendőr nem működik

A tesztelők sokkal nagyobb hibát követtek el, amikor csökkentett funkciókkal tették közterületre a robotrendőrt, mint az, hogy egy verekedést nem lehetett időben leállítani. A baj az, hogy az emberek bizalma megrendült a robotrendőrökben. Legalábbis több amerikai polgárban…

 

0 Tovább

,Kismet, a társasági robot, avagy tud-e egy robot érezni?​​​​​​​

Miért nem azt írtam, hogy Kismet a barátkozós robot? Azért, mert Kismet esetében szó sincs érzelmekről. Legfeljebb érzelmi megnyilvánulások halvány utánzatáról. Miért?

Kismet "érzelmi" reakciói

Kismet egy kis robot arc, mely képes szóban említett érzelmeket a maga módján arcára venni. Képes érzékelni az emberi hangok és arcmozdulatok finom jelzéseit. Hogy ez pontosan mit jelent, azt akkor tudjuk meg, ha megnézzük a róla készült videót.

Amint látjuk, Kismet képes bizonyos emberi megnyilvánulásokra adekvát válaszreakciókat adni. Így nagyon hasznos résztulajdonságai vannak, de Kismet nem tud érezni.

Kell egy robotnak érezni?

A kérdésre a válasz onnan indítható, hogy vannak-e olyan emberi tevékenységek, amelyek emberi érzelmek nélkül is, pusztán intelligenciával és két kézzel megoldhatók? Biztos vannak. Például egy gyártósoron egy rövid műveletsor napi 24 órán át ugyanolyan módon történő megvalósításához nem szükséges érzelmi intelligencia. Ahol viszont nem lehet érzelmi intelligencia nélkül boldogulni, ott elég lenne egy helyes munkaművelethez Kismet?

Vannak-e olyan helyzetek, ahol elég beazonosítani egy érzelmet?

Nehezen tudok elképzelni egy olyan segítő foglalkozást, ahol elég érzékelni, hogy a segített ember most szomorú. Ha ezt észleletük, megvan ugyan Nagy Testvér számára a hangulatjelentés alapja, de kellő alap ez a cselekvéshez. Nem.

Régi tapasztalat, hogy az érzelmeket feltáró tesztek is félrevezetőek lehetnek

Bár Kismet fiziológiai jelekből próbál érzelmeket beazonosítani, nyugodtan mondhatjuk, hogy elődeinek tekinthetjük a pszichológiai teszteket. Ezekről a tesztekről nagy általánosságban veszélyes nyilatkozni, mert készítőikből heves érzelmeket lehet kiváltani, ha véleményünk nem egyértelműen pozitív. Így nagy általánosság helyett egy történetet mesélek el.

0 Tovább

Moxi nővér, a gyógyászati robotok állatorvosi lova

Nagy kérdések vannak az egészségügyi robotokkal kapcsolatban. Jó az nekünk, ha az orvost vagy a nővért egy gép helyettesíti? Tudják ezt a robotok egyáltalán? Érzelmileg biztos, hogy nem. Más vonatkozásban sem nagyon. Mondhatjuk, hogy a gyógyászati robotok a robotika állatorvosi lovai. Miért?

Két fő kihívás

A kihívások, melyekkel egy egészségügyi robot gyártójának szembe kell nézni két fő csoportba oszthatók. Az egyik csoportba a robotikai problémák sorolhatók, a másikba a beteggondozás természetéből adódó nehézségek sorolhatók.

A robot nővérek alkalmazásánál minden olyan műszaki nehézség leküzdendő, ami a robotikában általában van. Hálózat (wifi) kell hozzá, áramforrás (akkumulátor), automatizálás magas fokon és a tanulás képessége. Ezért mondhatjuk, hogy az orvos- és nővérrobot megalkotásával foglalkozóknak a robotika állatorvosi lovát kell betörniük.

A másik fő problémahalmaz a beteg embernek az őt gyógyítótól való elvárasaiból fakad. Ha az ember beteg, jól esik az emberi bánásmód. Egy beteg ember egészséges lélekkel nem fog egy robothoz érzelmileg kötődni. A kezeléseknél pedig rendkívül fontos a beteg bizalma.

Ennek ellenére fejlesztenek robotsebészeket és robotnővéreket. Miért? Azért, mert nagy hiány van egészségügyi dolgozókból.

0 Tovább

A humanoid robotok királya

Lehet, hogy király, de mozgásából ítélve inkább udvari bolond. Legalábbis jó tornász. Bostoni születésű és nem beszél, de képes pörögni, bukfencezni és más efféle gyakorlatokat végrehajtani. De nem érdemes sokat beszélni róla, hanem meg kell nézni a rövid videót, amely mozgás közben mutatja meg nekünk az Atlas nevet viselő „emberszabású” gépet.

Erős a mezőny

Atlas erős mezőnyben a győztes. Vetélytársai is sok mindent tudnak. Mindjárt itt van UBTech Walker. Kínai gyártmány. Azt mondják róla, hogy hamarosan minden háztartásban lesz belőle egy, de az árát még nem közölték. Mozgás közben megtekinthető UBTech Walker egy videón.

Atlas másik kihívója Toyota T-HR3, mint neve is mutatja, a Toyota terméke. Sok mindent tud, pl. létrára mászni. Nem valószínű azonban, hogy tetőfedő vagy szobafestő lesz belőle. T-HR3 akkor lesz menő robot, ha elterjed az 5G rendszer, mert ebben az esetben tud elég gyorsan utasításokat kapni.

A harmadik robot, melyet érdemes Atlas-szal egy napon emlegetni a Honda „műve”. A rendkívül beszédes E2-DR név alatt futó robot viszont fontos lehet még – sajnos. Ezt a robotot ugyanis úgy fejlesztették ki, hogy katasztrófák esetén mentési akciókban tevékenykedhessen.

Miért lett Atlas az udvar legjobbja?

Két fontos újításnak köszönheti Atlas az elsőbbségét. Egyrészt sokkal könnyebb anyagból készülnek bizonyos részei, mint vetélytársaié, mivel 3D-nyomtatóval formázták meg számos részét.

Másrészt egy új algoritmust találtak ki ahhoz, hogy gyorsan fordítsa le Atlas a kapott utasításokat mozgássá. Milyen érdekes! Még mindig lehet papír és ceruza használatával megerősített emberi intelligenciával versenyelőnyt szerezni a technika világában

0 Tovább

A Te munkádat elveszik a robotok?

Sokan félnek attól, hogy a munkájukat el fogják veszíteni, mert jönnek az emberi tevékenységet kiváltó robotok. Nem kell félni, a kását lehet, hogy robot fogja csinálni, de akkor sem eszik majd forrón.

A robotok végzik majd a munkák 25 százalékát

Több amerikai kutató szerint is nagyjából a mai munkahelyek negyedét robotok fogják betölteni a következő 10 éven belül. Ezek a munkák főleg a ma képzetlen dolgozók által ellátható tevékenységekből állnak. Nagy a valószínűsége, hogy a raktári anyagmozgatást robotok fogják végezni. Az is valószínű, hogy a gyártósorokon is robotok látják majd el a ma még emberek által ellátott feladatokat. De lesznek szakácsrobotok is - csak nem épp a luxuséttermekben.

A Mc'Donalds-nak már vannak robotjai

Az USA-ban már több helyen megjelentek a gépi megrendelőpultok. Nem egy embernek mondod el, hogy mit kérsz, hanem beütögeted egy kabin felületén, fizetsz és átveszed a kész ételt egy másik pultnál.

De nem kell Amerikáig repülnünk példákért. A MÁV jegyautomatái is kvázi robotok: emberi munkát kiváltó okos gépek. De tényleg okosak?

1 Tovább

robotika

blogavatar

A munka világa átalakulásban van. Jönnek a robotok. Mi lesz az emberekkel? Erről szól ez a blog.

Vásárolj otthonról, megbízható boltból!

Utolsó kommentek

Feedek