Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Miben győzték le a robotok az emberek legokosabbjait?

A nagyközönség számára az első döbbenetes hír arról, hogy milyen okos egy sakkrobot az volt, hogy az IMB Deep Blue sakkrobotja legyőzte Kaszparovot. Ennek több mint 20 éve. A sakkozás mögött álló mesterséges intelligencia terén az óta komoly fejlődés ment végbe. Hogy ebből mit érzékelhetünk? Az idők folyamán más logikai játékokban is legyőzték a gépek az embert.

AI MI

Forrás: Pete Linforth képe a Pixabay -ről.

Go, arcfelismerés, szövegfelismerés

2015-ben minden gond nélkül nyert a világ legjobb go-játékosaival szemben a Google AlphaGo nevű alkalmazása. 2014-ben a Facebooknak már olyan jó volt az arcfelismerő algoritmusa, hogy az esetek 97%-ában helyesen mondta meg fénykép alapján, hogy kit ábrázol a kép. Ember erre alig képes. 2016-ban pedig már ott tartott a Microsoft emberi beszédet felismerő rendszere, hogy mindössze 4 ezrelékes hibával dolgozott. Az emberek legjobbjai is nagyjából 5 százalékban vétenek. Azt jelenti-e ez, hogy a gépek képesek lesznek az embereket bármiben legyőzni?

Ki a győztes végül is?

A bármikor nyerni tudó robotokat az emberiség alkotja meg. Egy sakkautomatában benne van 30 000 év az emberiség fejlődéséből. A kérdésre tehát bátran írhatjuk, hogy az emberiség a győztes, amikor egyes emberek vesztesek lesznek. Lehet, hogy ez bonyolult válasz, de ebből következik, hogy az ember is győztes lesz, ha az emberiségnek sikerül emberségesen kezelni az egész robotikát. Erre ma látok esélyt. Te látsz rá? Írd meg egy kommentben!

3 Tovább

Mire készül az Amazon a robotika területén?

Az Amazon néhány hete jelentette be, hogy robotikai cégének Boston közelében lízingel egy 32 516 négyzetméter alapterületű épületet robotikai cége, az Amazon Robotics számára. Az új „gyárba” rövidesen 200 új munkatársat vesznek föl. A robotikai tervezésnek, fejlesztésnek és tesztelésnek helyet adó tér kialakítására 40 millió dollárt szán az Amazon. Ez egy nagy lépés előre, de nem ma kezdett el az Amazon robotikával foglalkozni.

Miért fontos az Amazonnak a robotika?

Az Amazon Robotics céget 2003-ban alapította az Amazon. Már akkor olyan hatalmas raktárakkal rendelkezett a cég és annyi és olyan súlyú árukat kellett a dolgozóknak megmozgatni, hogy elengedhetetlenné vált valamilyen automatizálás bevezetése.

Forrás: Preis_King képe a Pixabay -ről.

Hol tartanak most?

Jelenleg sem nem emberi, sem nem robotos az áruk csomagolásának, a csomagok összeállításának rendszere. Az Amazon rendszere az „ember + robot” elnevezést viseli. Emberek azért kellenek, mert az áruk kiválogatása és a csomagok összeállítása során vannak olyan magas szintű döntések, amelyeket jelenleg az emberek gyorsabban és „okosabban” hoznak meg, mint a robotok. Például, ha sérülékeny vagy törékeny termékeket kell kicsomagolni, akkor az emberek gyorsan rájönnek arra, hogy milyen mozdulatokkal pakolják ki egy nagyobb dobozból a törékeny vagy sérülékeny tárgyat.

Mi a jövő?

Ha a robotok képesek lesznek tárgyfelismerésre és lesz arra algoritmus, hogy a törékeny és sérülékeny tárgyakat másképp kell érinteni, megfogni, letenni és csomagolni, mint mondjuk egy fadarabot, akkor sok ember munkája lenne kiváltható robottal.

Itt kaptunk, hát, választ arra, hogy miért fontos az Amazonnak a robotika. Röviden: az iparág fejlődése elért arra a szintre, ahonnan érdemes továbbfejleszteni a raktározás, válogatás, csomagolás rendszerét. A robotikában nagy a verseny. Most az idővel is…

0 Tovább

Kell-e diploma a robotikához?

A robotika a következő 20 év egyik legjobban fejlődő iparága lesz. Érdemes azon gondolkozni, hogy milyen végzettséggel kell annak rendelkeznie, aki egy robotikai cégnél szeretne dolgozni. De érdemes-e ma ezen törni az embernek a fejét? Erről beszélgettünk Tanos Áronnal, a Robotépítők Magyarországi Egyesületének elnökével. Az Egyesület több síkon is érintett a képzésben, illetve a kezdők támogatásában, például robotépítő tanfolyamok tartásával vezetik be a téma iránt érdeklődőket a robotikába.

Tanos Áron: Egész biztos, hogy nagy jövője van a robotikának, de nagyon nehéz megjósolni, hogy melyik lesz az a szaktudás, ami a következő 5 évben a legkiemelkedőbb lehetőségeket biztosítja. Néhány évvel ezelőtt ez a tudás a mélytanuló algoritmusok ismerete volt. Egy biztos, magas szinten programozók biztos, hogy feladatra és jó fizetésre találnak majd a szakterületen.

Forrás: Gerd Altmann képe a Pixabay -ről.

robotika.reblog: Milyen más szakmák jönnek még szóba?

Tanos Áron: A robotika egy nagyon érdekes terület. Voltaképpen több szakma közös területe, egy interdiszciplináris tudományág. Elektronika, gépészet, számítástechnika, matematika, fizika, stb. A robotika ezeken a területeken dolgozók közös erőfeszítése révén fejlődik. Rendkívül összetett szakma. Nincs olyan ember, aki az egészhez érthet.

0 Tovább

Éleveszélyes a mesterséges intelligencia?

Egy híres, OpenAI nevű startup cég, amely mesterséges intelligenciával foglalkozik, még idén februárban meghirdette, hogy egy nagy tudású, összefüggő szöveg alkotására képes alkalmazást fog bemutatni a nagy közönségnek. A napokban azonban visszavonták algoritmusuk megosztásának szándékát, mivel találmányukat veszélyesnek tartják.

Forrás: Alexas_Fotos képe a Pixabay -en.

Mi lehet veszélyes egy szövegben?

Egy szöveg tényleg nem tud lőni, de félnek tőle, hogy forradalmat csinálnak vele. Az alkalmazás ugyanis képes olyan propaganda szövegek előállítására, amely a fehérek felsőbbrendűségéről szól. Képes továbbá marxista propaganda írásokat készíteni, de arra is használható, hogy szélsőséges iszlamista csoportokhoz verbuváló gondolatok halmazát gyártsa le.

Akkor legjobb, ha lemondunk a mesterséges szövegalkotásról?

1 Tovább

Milyen lesz a jövő étterme?

Sokan szeretnék az éttermi munkatársak hiányát robotokkal pótolni. Erre jelenleg három megoldást találtak ki. Van olyan robot, mely a rendelésfelvételt intézi, van olyan rendszer, ahol a rendelést emberek veszik fel, viszont minden mást automatizálnak és van olyan étterem is, ahol az ennivaló eljutását robotdobozok végzik.

Pepper

Az első megoldás főszereplője Pepper, a japán csodalény, a beszélő és guruló rendelésfelvevő. Ha őt foglalkoztatják, akkor nem kell változtatni az éttermek és kávézók megszokott berendezésén. Nézzük meg ezen a videón, hogy mit is várhatunk Peppertől!

A lényeg a rendszer

A másik két esetben az étterem berendezését is az automatizmus szabja meg. Erről nem érdemes sokat beszélni. A következő videóból jól látszik, hogy a futurisztikus étterem berendezése az útvonalak kialakításától függ. Hogy lesz-e ilyen étterem Magyarországon vagy maraduk a kockás abroszos természetességnél, azt nem tudom, de mostanában az idő felgyorsult. Az éttermek jövője is egyre gyorsabban jön el…

 

0 Tovább

robotika

blogavatar

A munka világa átalakulásban van. Jönnek a robotok. Mi lesz az emberekkel? Erről szól ez a blog.

Vásárolj otthonról, megbízható boltból!

Utolsó kommentek

Feedek